До недавнього часу бактерії більше асоціювалися з ідеєю патології, ніж з хорошим здоров’ям. Багато бактерій справді шкідливі та викликають захворювання, але існують й інші бактерії, що мають важливе значення для нашого гарного здоров’я.
Мікробіота - це сукупність всіх мікроорганізмів (бактерій, дріжджів, грибів, вірусів) в тілі людини, які перебувають з нею у «дружньому» співіснуванні (симбіозі).
Відомо, що загальна кількість мікробних клітин в організмі досягає величини порядку 10¹⁴-10¹⁵, при цьому їх число на два порядки більше кількості власних клітин організму людини.1,2,3,4
Причому, видовий склад та кількість мікробіотичних представників залежить від місця локалізації в організмі людини.3,4,5
Найбільша кількість мікроорганізмів - 75-78% припадає на шлунково-кишковий тракт (ШКТ), включаючи ротоглотку.1,2
До недавнього часу бактерії більше асоціювалися з ідеєю патології, ніж з хорошим здоров’ям. Багато бактерій справді шкідливі та викликають захворювання, але існують й інші бактерії, що мають важливе значення для нашого гарного здоров’я.
Мікробіота - це сукупність всіх мікроорганізмів (бактерій, дріжджів, грибів, вірусів) в тілі людини, які перебувають з нею у «дружньому» співіснуванні (симбіозі).
Відомо, що загальна кількість мікробних клітин в організмі досягає величини порядку 10¹⁴-10¹⁵, при цьому їх число на два порядки більше кількості власних клітин організму людини.1,2,3,4
Причому, видовий склад та кількість мікробіотичних представників залежить від місця локалізації в організмі людини.3,4,5
Найбільша кількість мікроорганізмів - 75-78% припадає на шлунково-кишковий тракт (ШКТ), включаючи ротоглотку.1,2
Основні функції мікробіоти:6,7
Основні функції мікробіоти:6,7
Синтезуюча
Травна
Імунна
Захисна
Антиалергічна
Детоксикаційна
Сприяє синтезу вітамінів групи В та К, фолієвої та нікотинової кислоти, амінокислот, гормонів та інших біологічно активних речовин
Посилює активність ферментів, гідроліз білків, травну та моторну функцію ШКТ, зброджує вуглеводи, розчиняє клітковину, обмилює жири
Стимулює неспецифічний імунітет та активізує місцевий клітинний і гуморальний імунітет
Створення «бар’єрного ефекту» за рахунок протиставлення колонізації кишечника «поганими» бактеріями. Зберігає баланс, перешкоджає розвитку запальних процесів
Сприяє продукції антиалергічних речовин, попереджуючи розвиток алергічних проявів
Гідроліз продуктів метаболізму білків, ліпідів, вуглеводів, декон’югація жовчних та гідроксильованих жирних кислот, гістаміну, ксенобіотиків та ін.
Синтезуюча |
Сприяє синтезу вітамінів групи В та К, фолієвої та нікотинової кислоти, амінокислот, гормонів та інших біологічно активних речовин
Травна |
Посилює активність ферментів, гідроліз білків, травну та моторну функцію ШКТ, зброджує вуглеводи, розчиняє клітковину, обмилює жири
Імунна |
Стимулює неспецифічний імунітет та активізує місцевий клітинний і гуморальний імунітет
Захисна |
Створення «бар’єрного ефекту» за рахунок протиставлення колонізації кишечника «поганими» бактеріями. Зберігає баланс, перешкоджає розвитку запальних процесів
Антиалергічна |
Сприяє продукції антиалергічних речовин, попереджуючи розвиток алергічних проявів
Детоксикаційна |
Гідроліз продуктів метаболізму білків, ліпідів, вуглеводів, декон’югація жовчних та гідроксильованих жирних кислот, гістаміну, ксенобіотиків та ін.
Чому порушується баланс мікробіоти кишківника?5,6,7
Чому порушується баланс мікробіоти кишківника?5,6,7
Баланс мікрофлори кишківника може порушуватись на тлі різних станів, основні з них це:
|
захворювання органів травлення - кишкові інфекції бактеріального і вірусного походження, функціональних розладах кишківника (діареї, закрепи); |
прийом лікарських препаратів - насамперед антибіотиків; |
|
неправильне, незбалансоване харчування; |
|
стрес фізичний та емоційний; |
|
імунодефіцитні стани, пригнічення імунітету; |
|
при алергічних проявах. |
Баланс мікрофлори кишківника може порушуватись на тлі різних станів, основні з них це:
|
захворювання органів травлення - кишкові інфекції бактеріального і вірусного походження, функціональних розладах кишківника (діареї, закрепи); |
прийом лікарських препаратів - насамперед антибіотиків; |
|
неправильне, незбалансоване харчування; |
|
стрес фізичний та емоційний; |
|
імунодефіцитні стани, пригнічення імунітету; |
|
при алергічних проявах. |
Як проявляється дисбаланс мікробіоти кишківника?
Як проявляється дисбаланс мікробіоти кишківника?
Порушення балансу мікрофлори кишківника (або як ще називають дисбактеріоз) може проявлятись:
|
диспептичними розладами – нудота, відрижка, відчуття повноти, дискомфорту в надчеревній ділянці, дискенезія, метеоризм, діарея, закреп; |
ознаками нестачі вітамінів – порушення кишкової моторики, головні болі, порушення сну, стоматит, випадіння волосся, сухість шкіри та ін.; |
|
алергічними проявами - свербіж, висипи на шкірі дерматит (в області крил носа); |
|
ослабленням імунітету - часті ГРВІ, застуди та ін. |
Порушення балансу мікрофлори кишківника (або як ще називають дисбактеріоз) може проявлятись:
|
диспептичними розладами – нудота, відрижка, відчуття повноти, дискомфорту в надчеревній ділянці, дискенезія, метеоризм, діарея, закреп; |
ознаками нестачі вітамінів – порушення кишкової моторики, головні болі, порушення сну, стоматит, випадіння волосся, сухість шкіри та ін.; |
|
алергічними проявами - свербіж, висипи на шкірі дерматит (в області крил носа); |
|
ослабленням імунітету - часті ГРВІ, застуди та ін. |
Порушення балансу мікробіоти при антибіотикотерапії
Порушення балансу мікробіоти при антибіотикотерапії
Щоб зупинити інфекцію, лікар може призначити антибіотики. Деякі з них, так звані антибіотики «вузького спектру», цілеспрямовано діють на певні бактерії. Проте, антибіотики «широкого спектру» атакують більшість бактерій, порушуючи при цьому баланс кишкової мікробіоти та знищуючи корисні бактерії. Це порушення балансу мікробіоти (дисбактеріоз) може призвести до, так званої, антибіотикоасоційованої діареї. Її прояви можуть виникати, як через декілька днів від початку антибіотикотерапії, так і навіть через 6 тижнів після припинення лікування антибіотиками. Щоб запобігти виникненню побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту при прийомі антибіотиків, варто використовувати пробіотичний препарат.
Щоб зупинити інфекцію, лікар може призначити антибіотики. Деякі з них, так звані антибіотики «вузького спектру», цілеспрямовано діють на певні бактерії. Проте, антибіотики «широкого спектру» атакують більшість бактерій, порушуючи при цьому баланс кишкової мікробіоти та знищуючи корисні бактерії. Це порушення балансу мікробіоти (дисбактеріоз) може призвести до, так званої, антибіотикоасоційованої діареї. Її прояви можуть виникати, як через декілька днів від початку антибіотикотерапії, так і навіть через 6 тижнів після припинення лікування антибіотиками. Щоб запобігти виникненню побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту при прийомі антибіотиків, варто використовувати пробіотичний препарат.
При цьому, щоб зусилля не були марними, важливо, щоб пробіотик мав у своєму складі не тільки достатню кількість пробіотичних корисних бактерій, але й забезпечував «доставку» цих бактерій до місця їх безпосередньої дії.
БІФІТЕН НЕО - синбіотик, що має комбінацію 5 млрд з 11 - ти штамів відбірних живих пробіотичних бактерій та запатентоване кишковорозчинне покриття капсули «ProTarget®». Таке покриття капсули «ProTarget®» - призначене для захисту пробіотичних бактерій від агресивних чинників шлункового середовища та забезпечення цілеспрямованої доставки і вивільнення життєздатних пробіотиків саме у кишечнику.
Цільове вивільнення пробіотиків у кишечнику сприяє підвищенню продуктивності продукту та дозволяє споживачу будь-якого віку підтримувати здоровий баланс мікробіоти шлунково-кишкового тракту.
При цьому, щоб зусилля не були марними, важливо, щоб пробіотик мав у своєму складі не тільки достатню кількість пробіотичних корисних бактерій, але й забезпечував «доставку» цих бактерій до місця їх безпосередньої дії.
БІФІТЕН НЕО - синбіотик, що має комбінацію 5 млрд з 11 - ти штамів відбірних живих пробіотичних бактерій та запатентоване кишковорозчинне покриття капсули «ProTarget®». Таке покриття капсули «ProTarget®» - призначене для захисту пробіотичних бактерій від агресивних чинників шлункового середовища та забезпечення цілеспрямованої доставки і вивільнення життєздатних пробіотиків саме у кишечнику.
Цільове вивільнення пробіотиків у кишечнику сприяє підвищенню продуктивності продукту та дозволяє споживачу будь-якого віку підтримувати здоровий баланс мікробіоти шлунково-кишкового тракту.
Як зберегти баланс мікробіоти?
Як зберегти баланс мікробіоти?
Як би це не було банально, але, щоб зберегти нормальний баланс мікрофлори, небхідно вести здоровий спосіб життя:
дотримуватись правильного харчування:
обмежити споживання смаженої, солоної, гострої та жирної їжі;
уникати фаст–фудів та швидких перекусів;
більше споживати натуральних продуктів багатих на вітаміни, мінерали, біологічно активні речовини та
клітковину;
проводити своє дозвілля на свіжому повітрі, більше рухатись.
Як би це не було банально, але, щоб зберегти нормальний баланс мікрофлори, небхідно вести здоровий спосіб життя:
дотримуватись правильного харчування:
обмежити споживання смаженої, солоної, гострої та жирної їжі;
уникати фаст–фудів та швидких перекусів;
більше споживати натуральних продуктів багатих на вітаміни, мінерали, біологічно активні речовини та клітковину;
проводити своє дозвілля на свіжому повітрі, більше рухатись.
При появі ознак порушення мікрофлори, прийомі антибіотиків чи послабленні імунітету, які проявляються у вигляді частих ГРВІ - порадьтесь з лікарем та використовуйте синбіотик БІФІТЕН НЕО
При появі ознак порушення мікрофлори, прийомі антибіотиків чи послабленні імунітету, які проявляються у вигляді частих ГРВІ - порадьтесь з лікарем та використовуйте синбіотик БІФІТЕН НЕО
1.Мечников И. И., 1908; Уголев А. М., 1972, 1985.
2.Юрий Захаров, Руководство долгожителя. Научно-обоснованная концепция реверсивного долголетия. 2018
3.Бондаренко В.М., Воробьев А.А. Дисбиозы и препараты с пробиотической функцией.// Журн. микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии.-2004.-№1.-с.84-92.
4.Бондаренко В.М., Грачева Н.М., Мацулевич Т.В. Дисбактериозы кишечника у взрослых.-М.: KMK Scientific Press, 2003.
5.Грачева Н.М., Ющук Н.Д., Чупринина Р.П. и др. Дисбактериозы кишечника, причины возникновения, диагностика, применение бактерийных биологических препартов.-М., 1993.
6.Tannock G.W. Probiotics. A critical review.-England: Horizon Scien.Press, Norfolk, 1999.
7.Ардатская М. Д. Пробиотики, пребиотики и метабиотики в коррекции микроэкологических нарушений кишечника // Медицинский Совет. 2015, № 13. С. 94–99.